Welkom op mijn genealogie blog!

Als u van plan bent om uw stamboom uit te zoeken of u daar al mee begonnen bent, maar slechts met moeite vordert, dan bent u bij deze blog op het juiste adres. Zoals u wellicht gemerkt zult hebben biedt Internet mogelijkheden voor stamboomonderzoek, maar tegelijkertijd is het een labyrinth, waar je flink in kunt verdwalen. Niet iedereen heeft daar tijd voor en zin in. Stamboomonderzoek kan al een labyrinth op zichzelf zijn.

De bedoeling van deze blog is om hierbij u te helpen. Veel –maar niet alle– informatie uit gemeenteregisters is intussen gedigitaliseerd. Als uw familie altijd in die gemeentes gewoond heeft, dan heeft u het dus gemakkelijk. Dan hoeft u alleen maar hiernaast kijken of het gemeentearchief, dat u zoekt, erbij staat en gaat u daar verder met zoeken. Meestal echter is dat niet het geval en blijkt dat uw familie niet altijd in dezelfde gemeente heeft gewoond of dat bepaalde familieleden zich over het land hebben verspreid. In dat geval zult u andere wegen moeten volgen. Het is dan handig te weten waar je eventueel verder kunt zoeken.

Er zijn namelijk ook veel andere bronnen, waar gezocht zou kunnen worden, o.a. lijsten van begravenen van bepaalde kerkhoven, bevolkings- en namenregisters, genealogische sites van instellingen en privé personen, soldijboeken van soldaten, lijsten van opvarenden van schepen, oude dagbladen, etc. Deze sites zijn niet altijd even betrouwbaar, maar soms, als je niet verder komt in het onderzoek naar een bepaalde familietak, kan daar plotseling handige informatie gevonden worden, die je toch weer een stapje verder kan brengen. U moet wel uitkijken en de gewonnen informatie staven met andere gegevens. Een vergissing is menselijk, zelfs in de officiële archieven, waar een verschrijving nog wel eens voor verwarring kan zorgen.

Deze blog tracht zoveel mogelijk ‘links’ te verzamelen, die een stamboomonderzoek kan vergemakkelijken. Niet alleen van officiële instellingen, maar van alles wat met genealogie te maken heeft. Mocht u een ‘link’ weten, die hier nog niet staat, dan bent u altijd welkom het me te laten weten. Werkt een ‘link’ niet omdat bv. de site verhuisd is naar een ander domein, laat het even weten en ze zal z.s.m. nagezocht en hersteld worden.

Bijvoorbaat dank.


Meer informatie over registers en archieven.