Verder stamboomonderzoek

Nadat u, hopelijk mede dankzij de vele links op deze blog, op Internet al van alles over uw familie heeft uitgezocht, dan kan het moment komen dat u ertoe besluit om naar één of meerdere archieven toe te gaan voor verder stamboomonderzoek. Dat is niet al te moeilijk; u zoekt het adres op de website, gaat de tijden na en meldt zich uiteindelijk bij de receptiebalie. U vertelt dat u komt voor genealogisch onderzoek en dan wordt u door iemand van het archief zelf op weg geholpen.
Aan zo'n bezoek zijn geen kosten aan verbonden. Alle overheidsarchieven in Nederland zijn vanwege de wettelijke openbaarheid van het bestuur gratis toegangelijk. U zult zich alleen wel moeten legitimeren, dus neem een paspoort, rijbewijs of persoonsbewijs mee.
Bij uw bezoek wordt u in de meeste gevallen in een computer geregistreerd. Voor andere diensten, zoals het maken van kopieën, zult u wel moeten betalen. Maar verder is er geen enkele beperking.
Als u in het archief bent, moet u eerst even bestuderen op welke manier men er geïnventariseerd heeft. Mocht u dat niet duidelikjk worden, vraag het even aan een medewerker. Zodra u dat door heeft, dan bespaart u veel tijd.