Het nazoeken van famiewapens

In Nederland mag iedereen een wapen voeren -en ook voor zichzelf ontwerpen. Dus dat wil niet altijd zeggen dat uw familie van adel is of was.
De beste manier om een familiewapen terug te vinden is door eerst uw stamreeks uit te zoeken en daarbij de mannelijke lijn te volgen. Komt u daarin iemand tegen die in de 18e eeuw of eerder een publieke functie bekleed heeft, dan is de kans erg groot. Voor zulke personen een wapen namelijk noodzakelijk. Officiële stukken moesten bekrachtigd worden met een officieel persoonlijk zegel.
Als u een wapen vindt, moet u uitzoeken welke persoon dat wapen voerde en of u familie bent van die persoon.

Als u een gemeenschappelijke voorouder hebt, mag u dat wapen onder twee voorwaarden aannemen als de uwe, namelijk in het geval dat die gemeenschappelijke voorvader het wapen al voerde, en wanneer u een wettige afstammeling van die voorvader in mannelijke lijn bent. U mag dat wapen niet voeren wanneer één van de schakels tussen u en hem een niet-gewettigde buitenechtelijke zoon was. Aan de andere kant mag dat wel weer wanneer u geen natuurlijke afstammeling bent, maar wel een wettige. Eén van uw voorouders kan geadopteerd zijn of als buitenechtelijk kind geboren zijn en toch als nakomeling van de wapenvoerder gewettigd zijn.