Beperkingen van gebruik van genealogische gegevens

Er zijn bepaalde beperkingen rondom een stamboomonderzoek, v.w.b. het gebruik van gegevens. Volgens de Wet Bescherming Persoonsgegevens mogen gegevens van nog levende personen niet zomaar gepubliceerd worden. Dat geldt eigenlijk ook voor een anonieme aanduiding van een nog levend kind van bepaalde al gestorven ouders, want ook relaties tussen bepaalde personen mogen niet herkenbaar zijn. Wilt u toch levende personen in uw stamboom opnemen, dan moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:
1. U moet zich aanmelden bij het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) in Den Haag.
2. U moet toestemming hebben van de betreffende personen.

Deze personen hebben wel altijd het recht om uw gegevens over hen in te zien, te laten wijzigen of zelfs te laten verwijderen.

Verder zijn genealogische overzichten opgesteld door anderen, welke u op Internet of in een andere publicatie vindt en waar u gebruik van wilt maken, auteursrechtelijk beschermd. De archieven, waar de gegevens uit komen, zijn dan wel openbaar, maar de interpretaties en ordening zijn persoonlijk. U kunt dat niet klakkeloos overnemen.
Wat wel mag is er de gegevens uithalen, die u nodig heeft voor het eigen stamboomonderzoek. U mag hooguit een bepaalde afstammingsreeks overnemen voor uw eigen kwartierstaat. Natuurlijk moet u dan wel verwijzen naar bronnen.
Zolang u dat doet, mag dat zonder toestemming. Dat is een wettelijk beschermd recht op het gebruik van informatie. Maar het is natuurlijk geen slecht idee om contact op te nemen met die ander, die ook onderzoek naar uw familie doet of al heeft gedaan. Wie weet komt er dan voor beiden meer uit en kunt u interessante informatie met elkaar wisselen.