Wat zit in Genlias?

(overgenomen uit www.genlias.nl)

Burgerlijke stand

De informatie in Genlias is direct afkomstig uit de registers van de burgerlijke stand, de belangrijkste bron voor elk genealogisch onderzoek Vanaf 1811 zijn van de inwoners van Nederland de belangrijkste gebeurtenissen uit het leven vastgelegd, namelijk: geboorte, huwelijk en overlijden. De huwelijksakten uit alle provincies worden nu ingevoerd, de meeste archiefdiensten gaan daarna door met geboorte- en overlijdensakten.

Niet alle informatie die in een akte staat, komt in Genlias. Alleen de essentiële gegevens, waarmee u eenvoudig uw stamboom kunt opzetten, zijn er in opgenomen.

In Limburg, Zeeuws-Vlaanderen en een deel van Noord-Brabant is de burgerlijke stand al kort vóór 1800 ingevoerd.

Op de Nederlandse Antillen werd de Burgerlijke Stand, afhankelijk van het eiland, ingevoerd tussen 1823-1828 (Aruba 1823, Bonaire 1828). Ook op de Bovenwindse eilanden moet omstreeks die tijd de Burgerlijke Stand zijn ingevoerd, maar van de eerste tientallen jaren is niets terug gevonden. De resterende registers beginnen in de jaren 1869-1871.

Actuele stand van zaken van de invoer van gegevens

Genlias is een database in opbouw. Zeer regelmatig worden nieuwe gegevens ingevoerd. Klik hier en u ziet de complete lijst van de ingevoerde akten.


Openbaarheid

Overlijdensakten uit de burgerlijke stand worden openbaar na 50 jaar, huwelijksakten na 75 jaar en geboorteakten na 100 jaar. De registers worden in blokken van 10 jaar openbaar gemaakt.

De informatie uit deze openbare akten wordt opgenomen in Genlias. Akten die jonger zijn, moeten bij de gemeenten ter inzage worden gevraagd. De gemeenten mogen hiervoor leges heffen.

Extra informatie uit doop-, trouw- en begraafboeken

Vóór 1811 hielden de kerken (en soms lokale overheden) aantekening van dopen, trouwen en begraven. Ook deze gegevens uit doop-, trouw- en begraafboeken worden incidenteel ingevoerd in Genlias.

Vermogensinformatie: de memories van successie

Een van de mooiste bronnen om inzicht te krijgen in de vermogenspositie van uw negentiende-eeuwse voorouders is de memorie van successie. Vanaf 1808 waren alle erfgenamen verplicht aangifte te doen van een nalatenschap. Deze aangifte heette memorie van successie en diende om successiebelasting te kunnen innen. De naam van de overledene en de verwijzing naar de memorie worden incidenteel ingevoerd in Genlias.





Verder naar Genlias