Wat is een genealogie?

Een genealogie is een tabel van alle leden van een geslacht. Onder een geslacht worden alle personen verstaan, die in mannelijke lijn, van vader op zoon, afstammen van de stamvader. Het maakt niet uit of de familienaam in het verleden anders was, omdat b.v. de naam van de moeder is aangenomen of de naam op een bepaald moment verkeerd geschreven werd.
Nakomelingen die de moeders naam aannemen blijven bij het oude geslacht horen en horen dus niet tot het geslacht van de moeder. Wanneer er geen wettige vader is beginnen kinderen gewoon een nieuw geslacht binnen de familienaam.
De nummering bij een genealogie is anders dan bij een kwartierstaat. Een genealogie begint met de oudst bekende mannelijke voorvader van vaderskant, de stamvader. Generaties worden hier, evenals dit het geval is bij een kwartierstaat, met een Romeins cijfer aangeduid, en de stamvader is hier generatie I. Diens zonen hebben het cijfer II, de kleinzonen III, etc.
In een gezin worden de kinderen volgens leeftijd geteld, in het gezin van de stamvader is dit dan: I.1 , I.2, etc.
Als zonen trouwen en kinderen krijgen, hebben ze dus een Romeins nummer dat één hoger is dan de vader. Bij meer zonen met kinderen krijgt de oudste de toevoeging "a", dat wordt dus: "IIa" en bij de volgende zoon "IIb", enz.
Alle neven hebben daarom het zelfde Romeinse cijfer met ieder een andere letter.