Over registers en archieven

Er ligt een scheiding in de registers, die gemarkeerd wordt rond Frans-Bataafse tijd.

Om informatie van door die tijd te vinden, zal men moeten terugvallen op de registers, die de kerken bijhielden van dopingen, trouwerijen en begrafenissen (DTB). In de meeste plaatsen werden de kerkregisters pas vanaf de zeventiende of achttiende eeuw bijgehouden. De inhoud en de kwaliteit van deze lijsten is zeer wisselend. In de meeste gevallen gaan die registers niet verder terug tot circa 1600. Na de invoering van de burgerlijke stand, werden de kerkregisters aan de gemeentebesturen overdragen. Deze archieven worden steeds vaker door gemeentes online gezet.

Rond en na de Frans-Bataafse tijd werd de burgerlijke stand ingevoerd. In Limburg was dat al in 1796 definitief. Op andere plaatsen van het land gebeurde dat uiterlijk in 1811. In de registers van de burgerlijke stand kunt u de akten van geboorte, huwelijk en overlijden vinden. Deze zijn chronologisch ingeschreven. Elk jaar maakte de gemeente per soort akten een alfabetische tafel op naam, die achter de akten is toegevoegd.

Er zijn ook nog akten van het bevolkingsregister, waar informatie uit gehaald kan worden, bv. over de samenstelling van gezinnen op bepaalde momenten.

Soms kun u uzelf een hoop energie besparen door na te gaan of er al iemand bezig is met dezelfde stamboom. Door contact met deze persoon op te nemen zal blijken of het dezelfde stamboom betreft en of gegevens uitgewisseld kunnen worden.

Op de site van het Centraal Bureau Genealogie kunt u onder "Lopend Onderzoek" nagaan of er al iemand bezig is met uw stamboom.

Er zijn ook andere archieven die ander soort materiaal aanbieden, zoals bv. het Noord-Hollands archief of het Nationaal archief. Daar kunt u o.a. soldijboeken, memories van successie, gevangenisregisters en notariële akten aantreffen. Er bestaat ook online het één en ander aan passagierslijsten van opvarenden van schepen, emigranten naar Australië, etc.